VEČEŘE

Hovězí steak, brambory se zeleninou

1 porce : EH 1600kJ, B 25g(25%), T 13g(31%), S 42g(44%), chol 50 mg, vláknina 6g

Budete potřebovat:
90g hovězího steaku
150g brambor
7g olivového oleje
30g cibule
100g cukety
100g rajčat
chilli paprička, zelená petrželka, sůl, pepř, grilovací koření na steaky

Maso omyjeme, opepříme, vetřeme do něj koření na steaky a grilujeme na roštu z obou stran. Brambory uvaříme ve slupce. Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na nudličky. Uvařené brambory nakrájíme na čtvrtky. Na rozehřátém oleji opečeme kousky brambor, doplníme zeleninou, osolíme, opepříme a okořeníme nasekanou chilli papričkou. Dokončíme zamícháním jemně sekané petrželky.

Bramborová pánev se zeleninou a kuřetem

1 porce : EH 1480 kJ, B 32g(37%), T 9g(24%), S 35g(39%), chol 78mg, vláknina 5g

Budete potřebovat:
120g kuřecích prsních řízků
100g brambor
20g cibule
50g pórku
100g barevných paprik
5g česneku
7g oleje
zelená petrželka, chilli paprička, sůl, pepř, majoránka, tymián

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme. Cibuli, česnek a chilli papričku posekáme, pórek a papriky nakrájíme. Plátky masa osolíme a opepříme. Na části oleje maso z obou stran opečeme, vyjmeme a uchováme v teple. Na zbylém oleji opečeme brambory a přidáme zeleninu. Podlijeme vývarem, okořeníme a podusíme. Posypeme petrželkou.

Knedlíčky z krabích tyčinek, zeleninový salát

1 porce : EH 1520kJ, B 24g(26%), T 11g(27%), S 42g(47%), chol 57mg, vláknina 3g

Budete potřebovat:
100g krabích tyčinek
30g pórku
3g polohrubé mouky
¼ vejce
3g oleje
100g ředkviček
70g směsi listových salátů
70g nízkotučného bílého jogurtu
10g eidamu 20% t. v s.
40g celozrnné večky
zelená petrželka, mletý bílý pepř, sůl

Tyčinky a pórek nasekáme. Vmícháme rozšlehané vejce, osolíme, opepříme a propracujeme se lžící mouky. Nočky opečeme z obou stran. Ředkvičky nakrájíme na plátky, saláty natrháme na kusy. Zeleninu přelijeme osoleným a opepřeným jogurtem, přidáme nočky posypané strouhaným sýrem a petrželkou. Podáváme z celozrnnou večkou.

Rybí salát v jogurtové remuládě, chléb

1 porce : EH 1600kJ, B 28g(30%), T 10g(23%), S 44g(47%), chol 53 mg, vláknina 3g

Budete potřebovat:
100g tresky
50g celeru
30g mrkve
10g cibule
50g bílého jogurtu
10g majonézy light
40g sterilované kapie
25g sterilovaného hrášku
60g slunečnicového chleba
100g ledového salátu
sůl, ocet, mletý bílý pepř

Mrkev a celer nakrájíme, pokapeme octem, osolíme a krátce povaříme. Cibuli nakrájíme a spaříme. Ve vodě od zeleniny uvaříme filé. Jogurt promícháme s majonézou, osolíme, opepříme. Filé nakrájíme na kousky, doplníme zeleninou a vše přelijeme remuládou. Necháme v chladu rozležet. Podáváme s ledovým salátem a chlebem.

Špagety s tuňákem

1 porce : EH 1580 kJ, B 30g(30%), T 9g(23%), S 43g(43%), chol 65mg, vláknina 1g

Budete potřebovat:
90g tuňáka ve vlastní šťávě Rio Mare Natura
50g syrových špaget
50ml smetany 10% tuku
20g vypeckovaných černých oliv
citronová šťáva
lžička naložených kaparů
sůl, pepř

Špagety uvaříme podle návodu na skus. Smetanu pomalu ohřejeme, přidáme dílky tuňáka, kapary, ochutíme citronovou sťávou, osolíme, opepříme. Podáváme se špagetami, ozdobíme na kroužky nakrájenými olivami.

Pečená játra, brambory, zeleninová obloha

1 porce : EH 1500kJ, B 26g(28%), T 11g(27%), S 39g(45%), chol 300mg, vláknina 5g

Budete potřebovat:
100g vepřových jater
5g hladké mouky
5g oleje
150g brambor
100g salátové okurky
50g rajčat
50g žluté papriky
pažitka, sůl, pepř, kmín

Omytá a osušená játra odblaníme, nakrájíme na plátky, mouku smícháme se solí a pepřem, játra obalíme a na rozehřátem oleji je opečeme z obou stran. Jako přílohu podáváme vařené brambory posypané jemně sekanou pažitkou a obložené pokrájenou zeleninou.

Květák po italsku, brambory

1 porce : EH 1590 kJ, B 19g(20%), T 12g(29%), S 49g(51%), chol 12 mg, vláknina 6g

Budete potřebovat:
250g květáku
20g cibule
7g olivového oleje
5g česneku
30g pikantního kečupu
30g eidamu 30% t. v s.
150g brambor
sekaná zelená petrželka, sůl, pepř

Na pekáčku necháme orestovat cibuli s lisovaným česnekem, přidáme uvařený a na růžičky rozebraný květák, osolíme, opepříme, zalijeme kečupem a pečeme ve vyhřáté troubě 35-40 minut při teplotě 190 °C. Před dokončením posypeme strouhaným sýrem - necháme ho roztavit v troubě. Podáváme s brambory, zdobíme petrželkou.

Žampiony se špenátovou náplní, brambory

1 porce : EH 1450 kJ, B 21g(24%), T 12g(32%), S 38g(44%), chol 16mg, vláknina 3g

Budete potřebovat:
220g žampionů
20g cibule
7g rostlinného tuku
70g čerstvého špenátu
30g rajčat
40g eidamu 20% t. v s.
150g brambor
sůl, mletý kmín

Žampiony očistíme, nožičky odkrojíme a nadrobno je rozkrájíme. Na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibuli a pokrájené žampionové nožičky, okmínujeme, osolíme a necháme podusit. Přidáme nakrájený špenát a rajčata. Sýr nastrouháme nahrubo a zamícháme do náplně. Naplníme kloboučky žampionů, vyskládáme je do zapékací formy potřené olejem a pečeme v troubě. Podáváme s vařenými bramborami.

Cizrnová pomazánka, chléb

1 porce : EH 1560 kJ, B 16g(17%), T 10g(25%), S 54g(58%), chol 0mg, vláknina 3g

Budete potřebovat:
50g cizrny
10g česneku
5g sezamového semínka
4g olivového oleje
50g chleba
citronová šťáva
zelená petrželka
zeleninový vývar, sůl

Cizrnu zalijeme vodou a necháme odležet přes noc, druhý den ji uvaříme doměkka a scedíme. Vychladlou cizrnu a sezamové semínko pomeleme na masovém strojku, přidáme lisovaný česnek, zamícháme olivový olej, případně zředíme zeleninovým vývarem nebo vodou, osolíme a ochutíme citronovou šťávou. Pomazánku podáváme s chlebem, posypeme jemně sekanou petrželkou.

Mrkvová pomazánka s vejcem a sýrem

1 porce : EH 1500 kJ, B 22g(24%), T 10g(25%), S 46g(51%), chol 117mg, vláknina 7g

Budete potřebovat:
100g mrkve
30g eidamu 30% t. v s.
50g bílého jogurtu
½ vejce
100g ledového salátu
60g kmínového chleba
citronová šťáva
sůl, mletý bílý pepř

Mrkev omyjeme, osušíme a nastrouháme – stejně jako sýr – na jemném struhadle. Pokapeme citronovou šťávou, mírně osolíme, opepříme bílým pepřem, přidáme jogurt a zlehka zamícháme. Talířek poklademe ledovým salátem, na něj servírujeme pomazánku ozdobenou na kousky nakrájeným vajíčkem. Podáváme s chlebem.

Rybí pomazánka s mrkví, chléb

1 porce : EH 1560 kJ, B 30g(32%), T 11g(27%), S 38g(41%), chol 93mg, vláknina 5g

Budete potřebovat:
130g uzené makrely
15g naťové cibulky
50g mrkve
50g netučného měkkého tvarohu
60g chleba
jemně sekaná pažitka, sůl

Rybu zbavíme kostí a kůže a nadrobno nasekáme. Rozetřeme ji s tvarohem, přidáme pažitku, najemno nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou cibulku a zelenou cibulovou nať nakrájenou na jemné kroužky. Promícháme a dochutíme solí. Podáváme s chlebem.

Brokolicový nákyp se sýrem, brambory

1 porce : EH 1570 kJ, B 28g(29%), T 13g(32%), S 37g(39%), chol 114mg, vláknina 11g

Budete potřebovat:
300g brokolice
5g oleje
½ vejce
20ml nízkotučného mléka
30g tvrdého sýra 20% t. v s.
150g brambor
zelená petrželka, sůl, pepř

Omytou brokolici rozebereme na růžičky, košťál nakrájíme na plátky a povaříme krátce v mírně osolené vodě. Vyjmeme a necháme okapat. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, vejce rozšleháme s mlékem. Zapékací misku vytřeme olejem, naskládáme do ní brokolici, opepříme ji, zalijeme vaječnou směsí, posypeme sýrem a pečeme v troubě 35 minut při teplotě 190°C. Podáváme s vařenými brambory,ozdobíme špetkou jemně sekané petrželky.