OBĚDY

Zapečená zelenina s mozzarelou, brambory

1 porce : EH 1730 kJ, B 24g (23%), T 16g (35%), S 43g (42%), chol 23 mg, vláknina 10g

Budete potřebovat:
200g brokolice
50g koktejlových rajčátek
50g růžičkové kapusty
100g květáku
50g mozzarely
130g brambor
5g olivového oleje
zelená petrželka, pepř, sůl

Zeleninu omyjeme, brokolici a květák rozebereme na růžičky, košťál najemno nakrájíme, kapustičky a rajčátka překrojíme na půlky. Zapékací formu vymažeme olejem, navrstvíme zeleninu a najemno pokrájenou mozzarelu, osolíme a opepříme. Pečeme asi 30 minut v troubě při teplotě 180°C. Podáváme s bramborem, posypeme jemně sekanou petrželkou.

Krůtí kostky s cizrnou a lilkem, rýže

1 porce : EH 1720 kJ, B 29g (29%), T 10g(23%), S 50g(48%), chol 54mg, vláknina 4g

Budete potřebovat:
90g krůtího masa
30g cibule
150g lilku
30g sterilované cizrny
15g černých oliv bez pecky
5g olivového leje
1,5 g kostky slepičího vývaru
35g syrové rýže
hrst sekané petrželky a koriandru, mletý kmín, sladká paprika, sůl, pepř

Krůtí maso nakrájíme na kostky, okořeníme mletou paprikou a kmínem, osolíme, opepříme, přidáme lžičku olivového oleje, důkladně promícháme a necháme asi dvě hodiny v chladnu. Omytý lilek nakrájíme na kostky zhruba stejně velké jako maso, cibuli nakrájíme na plátky, cizrnu slijeme. V pánvi rozehřejeme zbytek oleje, opečeme maso, přidáme lilek, cibuli a cizrnu, zalijeme vývarem a necháme vařit. Před dokončením doplníme sekanými bylinkami a nakrájenými olivami. Podáváme s dušenou rýží.

Vepřová játra po mlynářsku, br. kaše

1 porce : EH 1800 kJ, B 29g(26%), T 12g(26%), S 51g(48%), chol 316mg, vláknina 4g

Budete potřebovat:
100g vepřových jater
5g oleje
15g cibule
5g hladké mouky
30ml smetany 6% tuku
150g brambor
100ml nízkotučného mléka
150g sterilované červené řepy
mletá paprika, drcený kmín, sůl, pepř

Očištěná a odblaněná játra nakrájíme na hranolky. Na oleji orestujeme najemno pokrájenou cibuli, přidáme játra, osmahneme, poprášíme mletou paprikou, okmínujeme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Měkká játra poprášíme hladkou moukou, mírně podlijeme vodou a za občasného promíchání necháme provařit. Hotový pokrm osolíme a zjemníme smetanou. Podáváme s bramborovou kaší (vyšlehanou z uvařených rozmačkaných brambor a nízkotučného mléka) a červenou řepou.

Restovaná játra s rýží a zeleninou

1 porce : EH 1790 kJ, B 31g(28%), T 12g(26%), S 48g(46%), chol 200mg, vláknina 2g

Budete potřebovat:
100g drůbežích jater
7g oleje
50g syrové rýže
20g cibule
5g česneku
20g mrkve
60g žampionů
80g barevných paprik
sójová omáčka, sůl, pepř, kari koření

Rýži uvaříme obvyklým způsobem. Zeleninu a žampiony omyjeme, očistíme, mrkev nakrájíme na slabá kolečka, žampiony na plátky, papriky na nudličky. Játra omyjeme, necháme okapat a odblaníme. V pánvi rozehřejeme olej, játra opepříme a opečeme je ze všech stran. Vyjmeme je, mírně osolíme a uchováme v teple. Do pánve vložíme na kolečka pokrájenou cibuli, lisovaný česnek, žampiony a zeleninu, opepříme, osolíme, přidáme špetku kari koření, podlijeme trochou vody a podusíme. Podušenou zeleninu smícháe s rýží a dochutíme sojovou omáčkou. Servírujeme obložené drůbežími játry.

Pečený pstruh na bylinkách, brambory

1 porce : EH 1730kJ, B 38g(36%), T 14g(26%), S 34g(35%), chol 94mg, vláknina 4g

Budete potřebovat:
170g opracovaného pstruha
5g bylinek
5g česneku
¼ citronu
5g hladké mouky
5g olivového oleje
120g brambor
20g cibule
100g barevných paprik
sůl, pepř

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Ryby omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Do vnitřku ryb rozdělíme nakrájené bylinky, plátky citronu a porce obalíme v mouce. Na pánvi na rozehřátem oleji ryby z obou stran dostatečně opečeme – pečeme asi deset minut-, vyndáme z pánve a uchováme v teple. Vařené brambory nakrájíme na čtvrtky, přidáme na kolečka krájenou cibuli, nudličky barevných paprik a vše opečeme na zbylém tuku z ryb.

Zapečený pangasius, brambor

1 porce : EH 1810kJ, B 29g(26%), T 13g(28%), S 49g(46%), chol 61mg, vláknina 5g

Budete potřebovat:
100g pangasia
citronová šťáva
7g rostlinného tuku
30g cibule
kopr
20ml rajského protlaku
5g strouhanky
15g eidamu 20 % t. v s.
150g brambor
100g hlávkového salátu
50g mrkve
sůl, pepř, ocet, nekalorické sladidlo

Rybu pokapeme citronem, osolíme a necháme odležet. Pak ji opečeme z obou stran, vyjmeme a uchováme v teple. Polovinu cibule nakrájíme na plátky, orestujeme na výpeku, opečenou rybu vložíme zpět a poklademe ji zbylou cibulí a najemno nasekaným koprem. Přelijeme rajským protlakem, na každou porci položíme plátek sýra, posypeme strouhankou. Salát natrháme na sousta, mrkev najemno nastrouháme a smícháme se zálivkou. Podáváme s vařenými bramborami.

Kapr na bylinkovém másle, brambory

1 porce : EH 1710 kJ, B 31g (30%), T 12g (27%), S 44g(43%), chol 87mg, vláknina 3g

Budete potřebovat:
150g porcovaného kapra
citronová šťáva
5g pomazánkového másla
petrželka, kopr, pažitka
20g cibule
150g brambor
100g sterilovaného salátu (kořenová zelenina a hlávkové zelí)
20g sterilované kukuřice
50g ledového salátu
sůl, drcený kmín

Rybu omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a okmínujeme. Petrželku, kopr a pažitku nasekáme na drobno a utřeme s pomazánkovým máslem. Rybu bylinkovým máslem potřeme, vložíme ji do pekáčku, poklademe na plátky nakrájenou cibuli a dáme péct do středně vyhřáté trouby, pečeme asi 25-30 minut při teplotě 180°C. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

Zapečená krůtí směs s bramborami

1 porce : EH 1820 kJ, B 36g(33%), T 13g(27%), S 42g(40%), chol 69mg, vláknina 6g

Budete potřebovat:
80g krůtích prsou
150g brambor
7g olivového oleje
20g cibule
30g naťové cibulky
60g červené papriky
20g parmezánu
150g salátové okurky
50g rajčat
sladká paprika, sůl, pepř, kajenský pepř

Maso osolíme, opepříme, poprášíme mletou paprikou a opečeme na části rozehřátého oleje. Brambory oloupeme a najkrájíme na plátky, cibuli i cibulovou nať na kolečka, papriky na nudličky. Zapékací formu vytřeme olejem, rozložíme do ní brambory, maso, cibuli, nať a papriku. Ochutíme solí, pepřem a kajenským pepřem a dáme péct. Před dokončením posypeme strouhaným parmezánem a necháme v troubě, než se sýr roztaví. Podáváme obložené rajčaty a okurkou.

Krůtí gyros se zelným salátem, pečivo

1 porce : EH 1810 kJ, B 33g(31%), T 11g(22%), S 49g(47%), chol 58mg, vláknina 5g

Budete potřebovat:
90g krůtích prsou
7g olivového oleje
směs tymiánu a oregána
5g česneku
citronová šťáva
150g hlávkového zelí
50g červené papriky
70g bílého jogurtu
15g rajského protlaku
50g dalamánku
sůl, mletý bílý pepř, ocet

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Citronovou šťávu smícháme se solí, pepřem, lžičkou olivového oleje a lisovaným česnekem, přidáme tymián a oregano. Do marinády naložíme maso, promícháme a necháme minimálně 30 minut v chladu. Omyté zelí i červenou papriku nakrájíme na velmi tenké nudličky, mírně osolíme, opepříme, podle chuti přidáme ocet a zamícháme jogurt. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, nudličky masa zprudka opečeme, nakonec přidáme rajský protlak a necháme prohřát. Podáváme se zelným salátem a celozrnným dalamánkem.

Kuřecí kousky na medu, rýže

1 porce : EH 1850 kJ, B 35g(32%), T 11g(22%), S 50g(46%), chol 91mg, vláknina 4g

Budete potřebovat:
130g kuřecího masa
směs tekutého koření na kuře
5g medu
5g olivového oleje
citronová šťáva
50g syrové rýže natural
100g ledového salátu
30g strouhané mrkve
sůl, mletý bílý pepř, ocet, nekalorické sladidlo

Omyté a osušené kuřecí maso nakrájíme na kousky. V misce si z koření, medu, oleje a citronové šťávy připravíme marinádu, do které kuřecí maso naložíme a v níž ho necháme nejlépe přes noc odležet v ledničce. Druhý den ho upečeme v troubě dozlatova, v letních měsících můžeme zabalit do alobalu a péct na grilu. Podáváme s vařenou rýží, ledovým salátem a strouhanou mrkví se sladkokyselou zálivkou.